Valitse sivu

Ajankohtaista

Etiketti golfkentällä, Minne se on kadonnut?

11.07.2011 | Ajankohtaista

Arvoisat golfarit!

Olkaa ystävällisiä ja lukekaa tämä tarina. On todettu, että meidän kaikkien on syytä kiinnittää huomiota toimintaamme kentällä.

Terveisin,

Jari Hakkarainen

Toimitusjohtaja

Etiketti golfkentällä, Minne se on kadonnut?

Muistan joko lukeneeni tai ainakin kuulleeni (ehkä Jack Niclaus`in Talin vierailun yhteydessä) Jackin sanoneen, että ”Golf opettaa meitä käyttäytymään”. Olen edellisen lausahduksen suhteen monesti ihmetellyt tarkoittiko hän tosiaan golfia pelinä ja siihen liittyvää etikettiä? Olen kokemuksesta vakuuttunut, että jokainen golfkentän valvoja on vähintään kerran (työpäivässä) turhautunut etiketin puutteeseen valvomallaan kentällä. Valveutuneella golfkentällä etiketillä voidaan käsittää monia eri asioita:

¤ golfaajien turvallisuutta pelialueella,

¤ pelin nopeutta

¤ kentän yleistä kuntoa

¤ jotain muuta

Kaksi ensin mainittua ovat tietenkin todella tärkeitä seikkoja itse pelin aikana, mutta golfkentän hoitajalle kentän yleinen kunto on se seikka, johon hänen pitää keskittää huomionsa jokaikisen päivän jokaikisenä hetkenä.

Olen takuuvarma, että golfkenttien valvojat ovat todella intohimoisia työnsä suhteen ja syvästi omistautuneita kentille, jotka on heille annettu huolehdittavakseen. Valvojat tekevät pitkiä työpäiviä (jopa useasti enemmän asioita, kuin mitä heidän edes kuuluisi tehdä.) Valvojat pitävät huolta kentistä, aivan kuin ne olisivat heidän omiaan. Tästä johtuen minäkin haluaisin tehdä kysymyksen golfkenttien etiketistä: ”Minne se on kadonnut ja tietävätkö tämän päivän golfaajat enää, kuinka käyttäytyä?”

En todellakaan osaa tähän vastata, mutta merkille pantavaa on, että nykyään hyvin suuri osa ajasta kuluu tuon ongelman (etiketin puutteen) pohtimiseen, paljon aikaa. En ole edes huomannut eroa, onko kyseessä pelaaminen ”kalliilla” yksityiskentällä tai kaikille avoimella kentällä. Sääntöjen osittainen rikkomisten valvonta näkyy todella kaikkialla. Kaikissa mahdollisissa paikoissa on esteitä, kylttejä, ketjuja ja köysiä –vähemmän viehättävää. Todellakin. Entä hyödyllistä? Ehkä, ja ainoastaan silloin, kun pelaajat noudattavat sääntöjä.

Uusille golfaajille opetetaan hyvin vaihtelevin menetelmin etiketti ja golfin säännöt, kun he aloittavat golfin peluun. ”Ole ystävällinen kentälle” on varmaan yksi motoista, joka heidän kaikkien pitäisi oppia. Tämähän koskee niin golfkärryjen ja –autojen pitämistä viheriöiden ja esteiden ulkopuolella, kuin irronneiden divottien paikallee asettamista, pallon jälkien korjaamista viheriöillä ja bunkkereiden haravointia. Golfkentän pitäminen kunnossa on eittämättä yksi eniten laiminlyöty osa golfia, kun se samalla on tärkeimmistä golfin osa-alueista ja golfetiketin kulmakivi.

Voi olla, että olen itse ymmärtänyt pelaajien asenteen väärin, mutta miksi sitten nykyään golfkentät ovat todella täynnä kyltejä, esteitä ja muistutuksia jokaisen velvollisuudesta pitää kenttä pelattavassa kunnossa. Golfetiketin puute tuntuu olevan ongelma koko maassa ja miksei koko mailmassakin ja uskon, että golfkenttien valvojien pääasiallinen puheenaihe heidän puheissa.

Ymmärrettävästi kaikki pelaajat eivät pelaa eivätkä noudata etikettiä samalla tavalla. Toiset ovat valveutuneita, ennakoivia ja johdonmukaisesti noudattavat sääntöjä, korjaavat divotit haravoivat bunkkerit sekä pitävät golfkärrynsä ja -autonsa asianmukaisilla paikoilla. Paljon on niitä, jotka noudattavat golfsääntöjä vain, jos joku heitä huomauttaa tai tarkkailee

Vaikka teknologia ja kenttien hoitomenetelmät ovat muuttuneet, kaikki säännöt ja toimintaperiaatteet ovat edelleen samat kaikille pelaajille, jotka harrastavat peliä joko vapaa-aikanaan tai kilpailumielessä. Pelistä tulee vähemmän miellyttävää, jos pelaa kentällä, jossa kanssapelaajat eivät ota peliä ja siihen kuuluvaa etikettiä vakavasti. Ehkäpä tulevaisuudessa pelaajat arvostavat tätä jaloa peliä ja sen etkettiä nykyistä paremmin ja palauttavat pelin hengen takaisin sellaiseksi, kuin sen kuuluu olla.

Riippumatta omista pelillisistä taidoistaan pitävät golfkenttien valvojat kentistä huolta suurella ammattiylpeydellä. Tietämättä tietävätkö golfaajat, kuinka käyttäytyä, mutta tiedetään, että valvojien pitää olla tulevaisuudessakin luovia ja kekseliäitä, kun he muistuttavat (hienovaraisesti, tai vähemmän hienovaraisesti) pelaajia siitä, kuinka jokaisella kentällä pitäisi käyttäytyä. Loppupeleissähän me kaikki haluamme nauttia pelistä hyvällä ja hyvin hoidetulla kentällä.

En ota kantaa tässäkään yhteydessä kenttien reikien pelattavuuteen, sillä sen voin tehdä ainoastaan siten, että keskustelen ja mielelläni pelaan suunnittelijoiden kanssa heidän kynästään lähteneellä kentällä ja yhdessä katsastamme mahdoliset muutokset väylille. Tähän minut ajaa jo pelkästään kunnioitus ”kolleegoitani” kohtaan.

Jorma Huhtanen

Golfkenttävalvoja Pickalassa kaudella 2010

Pelattuja golfkierroksia 10.100

Vapaasti lainattu

Dallasin Brookhavenin Country Clubin

valvoja Richard Pavlasekin ajatuksia

Pickala GolfGolfkuja 502580 Siuntio  |  puh. 0600 550 984 (0,89 €/min + ppm)  |  toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf
Golfkuja 5
02580 Siuntio

puh. 0600 550 984
(0,89 €/min + ppm)

toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf