Valitse sivu

Ajankohtaista

Kenttämestarin ajatuksia kaudesta

25.12.2016 | Pickala Golf - Blogi

Kausi 2016 lähenee loppuaan ja niin myös kentänhoidon työtkin. Kausi alkoi hyvin, sillä keväällä kaikki viheriöt olivat hyvässä kunnossa. Ainoastaan uusi harjoitusviheriö oli kärsinyt taudista lumen alla. Kevät tuli nopeasti ja Park avattiinkin jo aikaisein huhtikuussa. Alkukesä oli säiden puolesta upea eikä vettä satanut lähes ollenkaan. Kerran laskin, että seitsemän viikon aikana satoi n.20mm vettä. Kuivuus aiheutti sen, että väylät olivat kovia ja kuivia. Kastelujärjestelmä jauhoi vettä lähes joka yö yli 2000m3, joka litroina on yli kaksi miljoonaa litraa yössä!! Määrä kuvastaa hyvin alueen kokoa ja ottaen vielä huomioon senkin, että silti vanhat saviväylät halkeilivat ja kylänurmikka kärsi kuivuudesta. Kuivuus kuitenkin aiheutti sen, että viheriöitä ei leikattu ihan alas, vaikka sitä minulta toivottiinkin. Syy oli se, että heinä kestää kuivuutta ja kuumaa paremmin kun sitä ei stressaa liian alhaisella leikkuukorkeudella.

talkoot-9-4-2016

Kesällä kentät olivat hyvässä kunnossa ja lähinnä murhetta pelaajille tuotti se, että kentänhoitokoneet olivat tiellä ja että niiden pitäisi kulkea vastapäivään. Se, että koneet ovat tiellä enemmän kuin ennen johtuu osittain myös pelaajamäärän kasvusta. Pitää muistaa myös, että suurimmalle osalle aloittavista kausityöntekijöistä golf ei lajina ole tuttu, joten sekin vie oman aikansa, että osaa olla häiritsemättä. Vastapäivään leikkuuta kauden aikana kokeiltiinkin ja lopputuloksena oli, että ainoastaan raffikoneiden, bunkkerikoneiden ja lyöntipaikkakoneiden suunta on järkevä kääntää. Väyläkoneiden osalta kääntäminen aiheutti vain enemmän ongelmia ja palautetta, koska etuysin puolelle ehdittyään kenttä oli aivan täynnä, jolloin he olivat vielä enemmän tiellä ja työ kesti myös kohtuuttoman pitkään. Tällä kaudella leikkasimme lähes joka kerta väylät kolmella koneella, jolloin leikkuu oli suoritettu jo puoleenpäivään mennessä. Uskon kuitenkin niin, että jatkossakin, sekä kentänhoitajat että pelaajat yhdessä mahdumme kentälle ja ainahan on mahdollista varata tiiaika joko iltapäivälle tai viikonlopuille jolloin me emme ole siellä ”tiellä”.

img_4390

Kesän murheista yksi oli nurmirange. Nurmirange meillä on syvyydeltään erittäin pieni. Laajennuksenkin jälkeen lyöntialueen koko on liian pieni suhteessa käyttäjämäärään. Narut siirrettiin joka toinen päivä, mutta aina toisena päivänä alue oli hakattu loppuun. Nurmialueella pyrittiin käyttämään nopeasti itävää lajia, mutta ongelma pysyi samana. Kenttätoimikunnassa tulimme tulokseen, että pyrimme sateella olemaan matoilla ja myös kaudella tulisimme käyttämään mattoa enemmän.
Syksy saapui ja sateet väistyivät eli kelit olivat loistavat niin pelaajille kuin kentänhoidollekin. Syystöitä teimme tänä vuonna paljon enemmän kuin edellisinä vuosina. Tämä tietenkään ei takaa sitä, että talvituhoilta vältyttäisiin, mutta ainakin mahdollisuudet ovat paremmat. Lyöntipaikat kylvimme, hiekoitimme, sekä ilmastimme. Väylien kanssa toimimme samoin. Syy tähän on se, että vettä jäisi mahdollisimman vähän nurmen pintaan talven ajaksi. Yhden kentän väylien ilmastus kestää noin viikon, joten siksi aloitimme ajoissa. Ilmastuksen jälkeen väylät hiekoitettiin. Hiekkaa väylille ajetaan vuosittain yhteensä n.1000tn, jota päivässä saadaan levitettyä n.50tn. Syy hiekoitukseen on se, että veden läpäisy parantuisi, koska vesi kulkee paremmin ilmastusreiässä olevaa hiekkaa pitkin ja nurmen pinnassa oleva kuitukerros huokoistuisi.

kenttakuva-14102016

Viheriöiden osalta syystyöt sisälsivät enemmän työvaiheita, eli ne myös holkitettiin. Holkittaessa kuidun määrä viheriön pinnassa vähenee ja veden läpäisy paranee. Holkituksen jälkeen viheriöt myös kylvettiin, sekä hiekoitettiin ja lopuksi ilmastettiin umpitapilla jolloin mahdollinen vesi pääsisi nopeasti pinnasta läpi eikä jäisi jääksi viheriön pintaan. Vanhoilla viheriöillä valtalajina on kylänurmikka ja uusilla taas rölliheinä. Nyrkkisääntö on, että röllit kestävä jäätä kolme kuukautta ja kylänurmikka kuukauden. Mitkään toimet eivät taa, että jäätä ei muodostu, mutta näillä toimilla yritetään antaa viheriöille parhaat mahdolliset olosuhteet selvitä pitkän talven yli.

Hyvää talvea ja keväällä nähdään!

markus-suojoki

 

 
Markus Suojoki
Kenttämestari

 

Pickala GolfGolfkuja 502580 Siuntio  |  puh. 0600 550 984 (0,89 €/min + ppm)  |  toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf
Golfkuja 5
02580 Siuntio

puh. 0600 550 984
(0,89 €/min + ppm)

toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf