Valitse sivu

Ajankohtaista

Naisenergialla golf nousuun

26.01.2015 | Naistoimikunta

Naiset arvostavat miehiä enemmän golfin yhteisöllisyyttä ja sosiaalisuutta, mutta monet myös ottavat osaa erilaisiin kilpailuihin innokkaasti. Kuva: Anna Ladies Tour.

#

Hyvä kapteeni on golfyhteisölle tärkeä voimavara. Kapteenin rooli on moninainen ja vaihtelee paljon yhteisöstä toiseen. Kapteenin toimintakentässä keskiössä on kuitenkin poikkeuksetta golfyhteisön yhtenäisyys ja niin sanottu klubihenki.

Naiset arvostavat golfissa tutkitusti miehiä enemmän sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä, siksi naiskapteenin rooli golfyhteisössä on erittäin merkittävä.

Kapteenit toimivat vapaaehtoispohjalta eikä luottamustoimeen ole olemassa valmistavaa koulutusta. Jokainen hoitaa pestiä parhaan taitonsa ja aikaresurssiensa puitteissa niin hyvin kuin taitaa, ja oppia voi ammentaa lähinnä muilta entisiltä tai nykyisiltä kapteeneilta.

Tärkeimpiä foorumeita kokemusten jakamiseen, tietämyksen syventämiseen ja muilta oppimiseen ovat vuotuiset Kapteenien päivät. Tammikuun kolmantena lauantaina vuorossa oli naiskapteenien vuotuinen symposiumi, Ladykapteenien päivä, joka järjestettiin Helsingin Pasilassa Valo-talossa.

16. kertaa järjestetyn tilaisuuden tarpeellisuudesta kertoo jo se, että mukana oli noin sata ladykapteenia. Osallistumisintoa voi pitää vähintään kiitettävänä, sillä Suomen seuroissa toimii noin 120 ladykapteenia.

Kapteenien osaamista parantamaan ja työkenttää helpottamaan perustettiin viime vuonna myös kapteenien työryhmä Golfliiton alaisuuteen. Naisasiaa liitossa vie eteenpäin Ladygolf-toimikunta, joka kantoi järjestelyvastuun myös Ladykapteenien päivästä.

Oppia hyvistä käytänteistä

Monet naisten viihtyvyyttä golfkentillä ja omalla klubilla parantavista asioista ovat pieniä ja helppoja toteuttaa. Miesvaltaisessa yhteisöissä, naisia on suomalaisessa golfseurassa keskimäärin 31 prosenttia, niitä vain ei välttämättä ole tultu ajatelleeksi.

Osaltaan asiaan vaikuttaa se, ettei naisia ole tarpeeksi päättävissä elimissä. Esimerkiksi 45-henkisessä Suomen Golfliiton liittovaltuustossa naisia on vain neljä. Hallituksessa heitä ei ole ensimmäistäkään.

Parantaakseen tietoisuutta ja muuttaakseen vallitsevia käytäntöjä Ladygolf-toimikunta jakoi vuoden 2014 Golf gaalan yhteydessä ensimmäistä kertaa palkinnon Suomen Naisystävällisemmälle golfyhteisölle.

Arvottamisen perusteena toimi kesä-heinäkuussa teetetty kysely, johon vastasi 685 henkilöä yhteensä 104:stä golfyhteisöstä. Naiskapteeneilla tosin on tässä kohtaa peiliin katsomisen paikka, kapteeneilta kun saatiin vastauksia vain 39.

Tutkimus vahvisti käsitystä siitä, että naisille esimerkiksi yhteisöllisyys ja sosiaalisuus ovat tärkeimpiä arvoja kuin miehille. Suomen naisystävällisimmäksi golfyhteisöksi valittiin Pickala Golf, toiseksi sijoitti Golf Pirkkala, kolmanneksi Peuramaa Golf ja neljänneksi Golf Porrassalmi.

Pelkästään palkitsemisen ilosta titteliä ei jaettu, vaan tarkoituksena on oppia hyvistä käytänteistä ja jakaa toimiviksi koettuja toimintamalleja muille naiskapteeneille ja sitä kautta heidän edustamilleen golfyhteisöille. Tilaisuudessa toiminnastaan kertoivat Peuramaa ja Porrasalmi.

Kuluvana vuonna Naisystävällisimmän golfyhteisön kysely toteutetaan entistä laajempana. Naisasia on esillä myös Golfviikon yhteydessä järjestettävänä Naisten sunnuntaina 7.6.2015 sekä 16. kertaa pelattavassa Gloria LadyCupissa.

Sami Sarpakunnas

Pickala GolfGolfkuja 502580 Siuntio  |  puh. 0600 550 984 (0,89 €/min + ppm)  |  toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf
Golfkuja 5
02580 Siuntio

puh. 0600 550 984
(0,89 €/min + ppm)

toimisto@pickalagolf.fi

Pickala Golf